El- och energiprogrammet

Programfakta

Studievägskod:

EEDAT

Inriktning:

Dator- och kommunikationsteknik

Programansvarig:

Johan Näslund
063-554 11 66 
johan.naslund@storsjogymnasiet.se

Programtyp:

Yrkesförberedande

Inriktning Dator- och kommunikationsteknik

Gillar du att utveckla program, skapa hemsidor och arbeta med datorer så är det här det rätta yrkesprogrammet för dig. Programmet är för dig som i första hand vill jobba direkt efter gymnasiet, men som även vill ha möjlighet till högskolebehörighet genom individuella val. Under dina tre år får du specialkunskaper inom ellära, nätverk, programmering och företagande. Skolans mål är att du ska få jobba med praktiska projekt tillsammans med företag och våra samarbetspartners, för att öka möjligheterna att få jobb inom IT-branschen. Vi har två utgångar: programmering och nätverksteknik.

Nyfiken?

Vill du veta mer? Gör en intresseanmälan!

E-sport är idag världens snabbast växande sport som Storsjögymnasiet och El- och energiprogrammet också vill vara en del av. På El- och energiprogrammet kan du även välja E-sport som en utökad profil. Detta innebär att du förutom att läsa ordinarie kurser även får tid att träna E-sport på skoltid. Förutom speltekniska detaljer, strategier och lagsamarbete kommer även mental träning, hälsa och fysisk träning vara en viktig del i utbildningen

 

Under utbildningen

 • Lär du dig att installera, administrera och reparera dator- och kommunikationssystem.
 • Förstår du hur det är att driva ett företag – att vara entreprenör.
 • 15 veckor av studietiden genomförs på företag genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig praktisk erfarenhet och kontakt med olika företag vilket är till stor fördel när du sedan ska söka arbete.
 • Lär du dig grunderna i att bygga och designa hemsidor, göra applikationer och möjlighet att utveckla spel (yrkesutgång programmering).
 • Lär du dig grunderna i närverkssäkerhet och olika nätverksteknologier (yrkesutgång nätverksteknik).

 

Exempel på kurser du läser

 • Dator- och nätverksteknik
 • Elektronik och mikrodatorteknik
 • Entreprenörskap
 • Webbutveckling
 • Nätverkssäkerhet
 • Programmering 1

 

Kvalitet och kompetens alltid en prioritet

Ett yrkesprogram som förbereder och leder till yrken som nätverkstekniker, IT-supporttekniker och eventtekniker. Du lär dig planera, konfigurera och installera nätverk, routrar, switchar, VLAN, virtuella servrar, firewalls, samt en del övrig datorutrustning.

Efter studenten

Kan du bli webbdesigner, datatekniker, IT-tekniker, nätverksadministratör eller nätverksoperatör. Du kan även studera vidare på universitet eller yrkeshögskola.

Film om programmet

Spela videoklipp

Vad säger våra elever?

Jag valde detta program då det inriktar sig på sådana områden som jag har intresse för, såsom el, nätverk & programmering. Jag valde detta gymnasium för att jag tidigare hade hört mycket bra om det och även besökt lokalerna.

Joel

El- och energi

Vill du ha mer information?