El- och energiprogrammet

Programfakta

Studievägskod:

EEDAT

Inriktning:

Dator- och kommunikationsteknik

Programansvarig:

Johan Näslund
063-554 11 66 
johan.naslund@storsjogymnasiet.se

Programtyp:

Yrkesförberedande

Inriktning Dator- och kommunikationsteknik

Gillar du att utveckla program, skapa hemsidor och arbeta med datorer så är det här det rätta yrkesprogrammet för dig. Programmet är för dig som i första hand vill jobba direkt efter gymnasiet, men som även vill ha möjlighet till högskolebehörighet genom individuella val. Under dina tre år får du specialkunskaper inom ellära, nätverk, programmering och företagande. Skolans mål är att du ska få jobba med praktiska projekt tillsammans med företag och våra samarbetspartners, för att öka möjligheterna att få jobb inom IT-branschen. Vi har två utgångar: programmering och nätverksteknik.

Nyfiken?

Vill du veta mer? Gör en intresseanmälan!

Profil Allmän

Denna utbildning kommer ge dig en bred kompetens inom cybersäkerhet. Vi lär oss hur man bäst skyddar sina egna IT-miljöer och hur man kan testa säkerheten hos andras miljöer (bland annat genom så kallad etisk hackning) kommer att ingå i undervisningen. Med etisk hackning menas att hackningen sker i ett gott syfte, ofta för att upptäcka säkerhetshål.

Nedan följer ett antal exempel på tänkbara uppgifter under utbildningen. En del av uppgifterna handlar om att hacka datorer och komma åt data som vi inte har behörighet till. Dessa uppgifter kommer att utföras mot fiktiva datorer i övningssyfte.

Exempel på uppgifter i programmering

 • Skriv ett program som kopplar upp sig mot en viss dator för att få tillgång till dess filsystem.
 • Skriv ett program som loggar alla tryckningar på den dator där det körs, det vill säga en så kallad ”key logger”.

Exempel på uppgifter i nätverksteknik

 • Undersök vilka portar som går att komma åt på en viss IP-adress och om portarna kan exploateras, det vill säga om det finns ett säkerhetshål.
 • Hur bör lokala nätverk konfigureras för en hög säkerhetsnivå?

Exempel på en uppgift i webbutveckling

 • Hur kan vi skydda vår webbapplikation mot att obehöriga kommer åt data? Testa även att via olika tekniker komma åt data på en annan (fiktiv) sajt!

Profil E-sport

E-sport är idag världens snabbast växande sport som Storsjögymnasiet och El- och energiprogrammet också vill vara en del av. På El- och energiprogrammet kan du även välja E-sport som en utökad profil. Detta innebär att du förutom att läsa ordinarie kurser även får tid att träna E-sport på skoltid. Förutom speltekniska detaljer, strategier och lagsamarbete kommer även mental träning, hälsa och fysisk träning vara en viktig del i utbildningen.

Under utbildningen

 • Lär du dig att installera, administrera och reparera dator- och kommunikationssystem.
 • Förstår du hur det är att driva ett företag – att vara entreprenör.
 • 15 veckor av studietiden genomförs på företag genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig praktisk erfarenhet och kontakt med olika företag vilket är till stor fördel när du sedan ska söka arbete.
 • Lär du dig grunderna i att bygga och designa hemsidor, göra applikationer och möjlighet att utveckla spel (yrkesutgång programmering).
 • Lär du dig grunderna i närverkssäkerhet och olika nätverksteknologier (yrkesutgång nätverksteknik).

 

Exempel på kurser du läser

 • Dator- och nätverksteknik
 • Elektronik och mikrodatorteknik
 • Entreprenörskap
 • Webbutveckling
 • Nätverkssäkerhet
 • Programmering 1

 

Kvalitet och kompetens alltid en prioritet

Ett yrkesprogram som förbereder och leder till yrken som nätverkstekniker, IT-supporttekniker och eventtekniker. Du lär dig planera, konfigurera och installera nätverk, routrar, switchar, VLAN, virtuella servrar, firewalls, samt en del övrig datorutrustning.

Efter studenten

När gymnasiet är klart har våra elever en bra grund till en karriär inom cybersäkerhet. Efterfrågan på denna kompetens är mycket stor, med ett stort antal IT-attacker som sker dagligen. Marknaden för cybersäkerhet beräknas till över 100 miljarder dollar. Varför inte bli cybersoldat hos Försvarsmakten eller välbetald expert inom IT-säkerhet.

Du kan även gå vidare till att bli webbdesigner, datatekniker, IT-tekniker, nätverksadministratör eller nätverksoperatör. Du kan även studera vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola.

Film om skolan

Spela videoklipp

Vad säger våra elever?

Jag valde detta program då det inriktar sig på sådana områden som jag har intresse för, såsom el, nätverk & programmering. Jag valde detta gymnasium för att jag tidigare hade hört mycket bra om det och även besökt lokalerna.

Joel

El- och energi

Vill du ha mer information?