Teknikprogrammet

Programfakta

Studievägskod:

TEINF

Inriktning:

Informations- & medieteknik

Programansvarig:

Johan Näslund
johan.naslund@storsjogymnasiet.se

Programtyp:

Högskoleförberedande

Inriktning Informations- & medieteknik

För dig som vill ha en bra grund för en karriär inom IT och programmering. Programmet är en högskoleförberedande utbildning för dig som är intresserad av digital kommunikation genom arbete med datorer och mobila plattformar. Under utbildningen får du lära dig grunderna i programmering, webbutveckling och gränssnittsdesign. Du studerar även teknikens roll och hur den används i samhället i samhället.

Nyfiken?

Vill du veta mer? Gör en intresseanmälan!

Profil Allmän

Oavsett om du väljer allmän eller Esport som profil kommer denna utbildning ge dig en bred kompetens inom cybersäkerhet. Vi lär oss hur man bäst skyddar sina egna IT-miljöer och hur man kan testa säkerheten hos andras miljöer (bland annat genom så kallad etisk hackning) kommer att ingå i undervisningen. Med etisk hackning menas att hackningen sker i ett gott syfte, ofta för att upptäcka säkerhetshål.

Nedan följer ett antal exempel på tänkbara uppgifter under utbildningen. En del av uppgifterna handlar om att hacka datorer och komma åt data som vi inte har behörighet till. Dessa uppgifter kommer att utföras mot fiktiva datorer i övningssyfte.

Exempel på uppgifter i programmering

 • Skriv ett program som kopplar upp sig mot en viss dator för att få tillgång till dess filsystem.
 • Skriv ett program som loggar alla tryckningar på den dator där det körs, det vill säga en så kallad ”key logger”.

Exempel på uppgifter i nätverksteknik

 • Undersök vilka portar som går att komma åt på en viss IP-adress och om portarna kan exploateras, det vill säga om det finns ett säkerhetshål.
 • Hur bör lokala nätverk konfigureras för en hög säkerhetsnivå?

Exempel på en uppgift i webbutveckling

 • Hur kan vi skydda vår webbapplikation mot att obehöriga kommer åt data? Testa även att via olika tekniker komma åt data på en annan (fiktiv) sajt!

Profil E-sport

E-sport är idag världens snabbast växande sport som Storsjögymnasiet och Teknikprogrammet också vill vara en del av. På Teknikprogram kan du även välja E-sport som en utökad profil. Detta innebär att du förutom att läsa ordinarie kurser även får tid att träna E-sport på skoltid. Förutom speltekniska detaljer, strategier och lagsamarbete kommer även mental träning, hälsa och fysisk träning vara en viktig del i utbildningen

Under utbildningen

 • Övar du upp en värdefull studieteknik som du kan använda på universitet.
 • Får du lära dig grunderna i programmering,
  webbutveckling och gränssnittsdesign.
 • Betonas teknikens roll och hur den kan användas i samhället.
 • Studeras tekniska processer och matematikens och
  naturvetenskapens roll i dessa.
 • Övar du upp en värdefull studieteknik som du kan använda på universitet.
 • Kan även lägga till E-sport som din profil

 

Exempel på kurser du läser

 • Programmering
 • Webbutveckling
 • Gränssnittsdesign
 • Fysik, Kemi, Teknik
 • Entreprenörskap

 

Kvalitet och kompetens alltid en prioritet

Ett högskoleförberande program som ger en gymnasieutbildning som vänder sig till dig som är intresserad av datorer, teknikutveckling och teknikens roll i samhället.

Efter studenten

När gymnasiet är klart har våra elever en bra grund till en karriär inom cybersäkerhet. Efterfrågan på denna kompetens är mycket stor, med ett stort antal IT-attacker som sker dagligen. Marknaden för cybersäkerhet beräknas till över 100 miljarder dollar. Varför inte bli cybersoldat hos Försvarsmakten eller välbetald expert inom IT-säkerhet.

Du kan även gå vidare till gymnasieingenjör-T4, Tekniksprånget, Yrkeshögskola eller universitet. Tips på framtida yrken som kan vara intressant: inom IT-säkerhet, IT-arkitekt, spelutvecklare, systemutvecklare, webbdesigner, ingenjör, arkitekt.

Film om programmet

Spela videoklipp

Vad säger våra elever?

Jag tyckte att programmet fokuserade mycket på inriktningen jag valde samtidigt som lärarna alltid gör sitt bästa för eleverna. Vi har engagerade lärare som personligen bryr sig om ens utveckling, det känns som att de verkligen vill att alla elever ska lyckas.
Kurserna som jag fortfarande har mycket nytta av och ser fram emot är programmeringskurserna.

Anton

Teknik

Vill du ha mer information?