Jörgen ”Z” Zetterström, ansvarig för vår fotbollsakademi, lovordas av tidigare landslagsspelaren Erik Möller

Erik Möller, född 83, påbörjade sin fotbollskarriär i Österåker strax utanför Stockholm. Upptäcktes av Jörgen ”Z ” Zetterström, som då tränade Brommapojkarnas ungdomslag, tog Möllers fotbollsresa en ny riktning efter flera möten mellan lagen som ledde till en inbjudan att spela för Brommapojkarnas ungdomstrupp.

Efter en del provträningar och matcher, inklusive en inbjudan till den prestigefyllda Storsjöcupen, värvade Z över Möller till Brommapojkarna. Vid ankomsten blev skillnaderna i träningsintensitet tydliga:

”Nu var jag i ett lag där träningsmängden var högre, och där alla hade samma vinnarinställning. Alla gav allt både på träning och matcher.”

Erik förklarar att det som gjorde Z unik var hans krav på individens prestation likaväl som på gruppen. Det skapade en miljö där alla spelare trivdes och lyfte sig själva genom varje träning för att verkligen vara på topp.

”Z:a kunde med sin tydlighet och förväntningar få alla spelare att känna sig viktiga, oavsett vilken nivå de låg på. Det alla spelare i truppen visste var att han värderade engagemang och inställning, det fanns aldrig utrymme att gå på halvfart. Det gjorde att alla visste att de kunde komma långt bara de var beredda på att göra jobbet.” Med stark sammanhållning, noggranna förberedelser och tro på varje individs drivkraft lyckades Z:s BP, med Erik som lagkapten säkra många segrar. En av Eriks mest älskade minnen är när de besegrade Malmö FF med 3-0 i SM-finalen för pojkar födda -83.

Hur hanterades förluster när de väl inträffade?

”Förluster är en del av fotbollen, men det handlar om hur man hanterar dem. Med Z:s ledarstil följde krav, erkännande och noggranna förberedelser inför allt vi gjorde som lag. Det gjorde att vi fortfarande kunde känna oss som vinnare även när vi förlorade, så länge vi gav allt. Han var också mycket duktig på att visa uppskattning för varje individ, oavsett spelartyp så hade alla hade en tydlig och uppskattad roll i laget.”

Under sin framgångsrika karriär blev Erik uttagen som lagkapten för p-83 landslaget och nådde även Bilbao, Spanien, med BP efter att ha besegrat BK Häcken i Sverige-finalen i Nike Premier Cup. Där ställdes de mot toppklubbar från Europa.

”Oavsett vilka vi mötte så hade Z:a förmågan att få oss spelare att känna att vi kunde slå vilket lag som helst. Det fanns en enorm tro på vårt lag som han hade format, och varje spelare ville visa den uppskattningen.” Erik tog sedan klivet upp till Brommapojkarnas A-lag redan som 17-åring och förde med sig samma mentalitet och drivkraft. Efter cirka ett år fortsatte hans karriär genom andra klubbar i Sverige innan han slutligen valde att satsa på universitetsstudier inom coaching management.

Har du någon roll inom fotbollen idag?

”Jag tränar mitt sons fotbollslag (Österåker United P2013 Ambition) och har gjort det de senaste fem åren. Jag har tagit med mig mycket av Z:s ledarstil och ser att det har en positiv effekt på mina ungdomar. Jag insåg också med åren att Z:a var före sin tid genom sitt sätt att leda ungdomslag och individer. Idag ser jag de svenska akademierna ha samma planering och noggrannhet kring spelarna som Z:a redan visade då.”

Erik avslutar med att betona den djupgående effekten av Z:s ledarstil, inte bara på planen utan även i sitt liv efter fotbollen. ”Efter fotbollen väntar också ett nytt liv, och det vi spelare lärde oss har jag även tagit med mig vidare i karriären.”

 

Du visar för närvarande Jörgen ”Z” Zetterström, ansvarig för vår fotbollsakademi, lovordas av tidigare landslagsspelaren Erik Möller