IT, El och energi

Yrkesprogram: El- och energiprogrammet
Inriktning: Dator- och kommunikationsteknik

För dig som är intresserad av teknik och vill bli bra på att ge service och lösa problem inom IT och nätverksfrågor

Under utbildningen
Lär du dig installera, administrera, underhålla och reparera dator och kommunikationssystem på ett yrkesmässigt sätt. Vi har två yrkesutgångar; Nätverksteknik och Programmering.
Branschen efterfrågar programmerare, se klippet här!

Grundläggande elteknik ger kännedom om kablar och kopplingar samt mekatronik där programmering, mekaniska och pneumatiska arbeten utförs. Du tränar upp ditt tekniska kunnande, får förståelse för informationssäkerhet samt hur kommunikationssystem används. Inriktningen ger dig som elev även möjlighet att erhålla grundläggande högskolebehörighet och vårt mål med utbildningen är att du skall leva upp till branschens krav och vara anställningsbar direkt efter gymnasiestudierna.

Under utbildningen:

• Lär du dig att installera, administrera och reparera dator- och kommunikationssystem.
  • Tränar du upp ditt tekniska kunnande och förstår hur informationssäkerhet på nätet fungerar.
  • Lär du dig grunderna i att bygga och designa hemsidor.
  • Förstår du hur det är att driva ett företag – att vara entreprenör.
  • 15 veckor av studietiden genomförs på företag genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig praktisk erfarenhet och kontakt med olika företag vilket är till stor fördel när du sedan ska söka arbete.

Kurser du läser:
Dator- och nätverksteknik, Elektronik och mikrodatorteknik, Kommunikationsnät, Entreprenörskap, Webbutveckling, Nätverkssäkerhet och servicekunskap. Du kan även välja att läsa mer engelska och svenska för att nå grundläggande behörighet.

Efter studenten:
Exempel på yrken: webbdesigner, datatekniker, IT-tekniker, nätverksadministratör eller nätverksoperatör, testledare med mera.